Hellenistisk Skulptur

DET ATHENSKE SAMFUND I PERIODEN
Den hellenistiske tid I den græske historie var perioden mellem Aleksander den stores død I 323 f.kr. hellenismen er betegnelsen for oldtidens historie, hvor den græske kultur udspredte og etablerede sig som en verdenskultur og derefter selv blev påvirket af de orientalske kulturer. Den hellenistiske kultur gik fra 336. f.kr til 31 f.kr. Selvom det romerske styre ikke brød kontinentet i det hellenistiske samfund og kultur blev hovedsagligt uforandret indtil ankomsten af kristendommen. I løbet af den hellenistiske periode blev virkeligheden kaldt for Hellas dvs. territoriet til dagens Hellas. Inden den græske verden betød noget mindre dengang. Perioden kaldes hellenistisk efter Grækenlands græske navn, Hellas.

Den hellenistiske tid henvender sig også til Aleksander den stores erobring af Perserriget i årene 334-323 fvt samt til den efterfølgende periode, hvor der blev grundlagt flere hundrede af nye kolonier, som spredte den græske kultur langt ind i det tidligere persiske rige. Efter Aleksanders død 322 var Grækenland stadig et kludetæppe af bystater, og mange af dem var samlet i regionale forbundsstater. Da han døde faldt hans imperium sammen. Men mange af de små bystater i det græske område, som nu var underlagt af forskellige kongedømmer, beholdt fortsat deres eget demokrati frem til omkring år 150 fvt. Desuden blev græsk et verdenssprog som engelsk i dag.

KUNSTEN (SKULPTUR) I PERIODEN
I den hellenistiske periode var der ikke kun en stil, som var dominerende men flere forskellige tendenser. Den skulptur som kaldes barok hellenisme, var en følelsesladet gengivelse af mennesket. Den var præget af dramatiske udtryk, hvor både krop og ansigt skildrede en følelsesmæssig tilstand, ofte i en overdrevet grad. En anden tendens var genrerealisme. Det var hverdagens barske og uskønne scener, der blev skildret. Et godt eksempel på realisme kunne være en skulptur af en gammel fuld kvinde, som klamrer sig til sin vin krukke. Den græske skulptur udtrykker dramatik, sanselighed, smerte, eftertanke og stolthed. Både mænd og kvinder er nøgne i skulpturerne. Skulpturen er ofte et udtryk for en realistisk naturalisme. Kunsterne er ofte kendte.

Barok hellenisme (følelsesladet gengivelse af mennesket. Den var præget af dramatiske udtryk, både krop og ansigt skildrede en følelsesmæssig tilstand, ofte i en overdrevet grad)

Italia%25201987-175.jpg
Laokoons_hoved.jpg

Før den hellenistiske periode, i den klassiske tid var det mere standard, følelsesløse skulpture der blev lavethvorimod i den hellenistiske periode blev det mere frit, med personer der vred sig rundt og med følelser i fokus(udtryk).
Historien bag billedet til højre er at Laokoon(manden i midten) var en trojansk præst som levede under krigen mellem troja og hellas(grækenland). Da hellenerne prøvede at snige sig ind i byen troja med den trojanskehest havde Laokoon gennemskueet dem og prøvede at advare troja nede på stranden hvor troja fandt ”hesten” men da han sagde at det var en fælde blev han angrebet af en kømpe søslange(fordi poseidon holdt med hellas i krigen).