Nyklassicismen

Hvad er Nyklassicisme?

Nyklassicisme, neoklassicisme eller nyantik, er en stilretning inden for kunst, arkitektur og kunsthåndværk i Europa og
Nordamerika. Retningen tog udgangspunkt i antikkens græske og romerske kunst.

Begyndelsen på Nyklassicismen

Perioden Nyklassicisme startede omkring 1730 og varede ved indtil første halvdel af 1800-tallet. Nyklassicismen er sammenfaldene med oplysningstiden.

De nyklassicistiske kunstnere søgte tilbage til det enkle og ophøjede formsprog, som antikkens klassiske kunst og renæssancens kunst.

Kunstnerens formål var at genskabe den antikke kunst til en ny tid. Periodebetegnelsen ”ny”- klassicisme refererer altså til endnu en stilperiode efter renæssancen hvor genoptagelsen af antikkens formsprog blev aktuel. Kunstnerne kopierede ikke kun de klassiske kunstværker men nyfortolkede den klassiske stil til den tid de levede i. . F. eks overtog man antikkens kropsideal og figurstillinger med få variationer og hvis vi skal sammenligne det med i dag for at forstå det bedre nyfortolker Hisbu Tahir Koranen ud fra i dag.

Karakteristiske stiltræk fra Nyklassicismen

- Brug af idealistiske motiver
- Stramt konstruerede kompositioner
- Klar figurtegning
- Dæmpede farver, der er underlagt formen
- Mere realistisk formgivning af mennesket

Stilistisk gør nyklassicismen oprør mod imod på de forudgående århundredes mere dramatiske, effektsøgende og dekorative stilarter barokken og rokoko. Fx hvis vi kigger på billedet til højre har vi et billede fra barokkens tid. Billedet er malet af Peter Paul Rubens og hedder Bortførelsen af Leukippos' døtre; Maleriet er fra ca. 1618.. Det der kendetegner billedet af den muskuløse kropsbygning af menneskerne. Billedet har også noget urealisme over sig selv, fordi børnene og kvinderne er så muskuløse. Ser vi så på billedet til venstre som er en reaktion på den tid, kan vi se at kvinderne har fået en mere realistisk og fin kropsform.

nyklassicismen.jpg Barok.jpg

Billedet til venstre er malet af Jean B. R.. Billedet hedder de tre Gracerna og er malet i 1797-98. Det er olie på duk.
Billedet til højre er malet af Peter Paul Rubens. Billedet hedder Bortførelsen af Leukippos' døtre. Maleriet er fra, ca. 1618. og kommer fra Alte Pinakothek, München.

Fra en betydnings og socialhistorisk vinkel kan nyklassicismen karakteriseres som et formsprog med stærke ideologiske medbetydninger. Nyklassicismen blev udråbt som ”den sande stil” og koblet til oplysningstidens ideal om retfærdig verden baseret på menneskefornuft og stilen var dermed i opposition til enevælden. Nyklassicismen reflekterede ikke blot kunsten i antikken, men også til de ideale forhold i antikkens samfund. Med moderne ord blev stilen nyklassicisme en visuel identitet for kampen for demokrati og en moderne verden.http://tilbygningen.dk/vaerkstedet/skulpturstudier/artikel/13

Bertel Thorvaldsen

Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen blev født ind i en fattig håndværkerfamilie. Efter uddannelse fra Kunstakademiet rejste han til Rom og opnåede stor anerkendelse for sine nyklassicistiske skulpturer.

Hans gennembrudsværk var Jason med det gyldne skind fra 1803. Hans arbejde i den nyklassicistiske stil havde den antikke kunst som forbillede.

Trods sit lange ophold i Rom betragtes han som en af Den danske Guldalders hovedpersoner, da han havde stor indflydelse på blandt andre de danskere, der tog på dannelsesrejse til Italien.http://www.thorvaldsensmuseum.dk/museet/thorvaldsen

Bertel%20Thorvaldsen.jpg

ANTIKRECEPTION af Elmgreen & Dragset på Thorvaldsens museum

sept%202011%20210.JPG sept%202011%20211.JPG sept%202011%20212.JPG sept%202011%20213.JPG sept%202011%20214.JPG sept%202011%20215.JPG sept%202011%20216.JPG sept%202011%20217.JPG