Torso Af Ung Kvinde

Torso af ung kvinde:

”Torso af ung kvinde” er en statue og er lavet af marmor. Den er cirka 73 cm høj, og blev lavet cirka 530 f.Kr. I dag står statuen på Akropolismuseet i Athen. Objektet er lavet af en billedhugger.

Det var først efter 300-tallet f.kr. at billedhuggerne begyndte at få interesse for den nøgne kvindekroppen, og der blev bl.a. konstrueret en fremstilling af gudinden Afrodite nøgen, som var lavet af en billehugger. Før var det mande kroppen, som var det mest intresante – og blev lagt fokus på. På billedet kan vi se den stående påklædte kvindefigur, som egentlig optræder som pendant til den nøgne arkaiske mandsfigus. Kore betyder at en pige, men bruges om en stående kvinde som er klædt i kjortel og kappe.
Korestatuerne er mest kendt fra Athens Akropolis, hvor mange statuerne blev begravet ned, da perserne erobrede Athen i 480 f.kr.
Statuen er lavet af hvidt marmor, men der vises rester af en meget broget og festlig bemaling – dette ses især af dragterne. Korerne blev opstillet som kostbare gaver for Gudinden Athena, men vi ved dog stadig ikke i dag om statuerne skal forstille gudinder, præstinder eller dødelige kvinder, måske er det en fremstilling af alle tre?
Toros stammer oprindeligt fra Kyklade-øren Andros i Grækenland. Selvom hovedet mangler kan vi se at hun har haft langt håt, som falder tæt ned ad nakken og med lange slangekrøller ned over skuldrene. Den højre arm var strakt frem, hvorimod den venstre holdt ud i dragten.
Hun bærer en kort skråkappe i tungt stof, sandsynligvis uld (himation) over en tynd kjortel (chiton). Kunstneren har lagt megen vægt på kappens ”svalehale-folder”, hvor lys og skygge spiller i de tydelige zigzag-folder. Det er en fin form for stilisering, som oprindelig blev fremhævet af figurens bemaling.
Egne Notater:

Koton er iført skråkappe er en kniton hvis tynde stof fremhæver kroppen. Højre hånd var rakt frem mod et offer. Hicran og Eyyub