Torso Af Ung Mand

Torso af ung mand (kouros)

1. Redegørende:
- Statue af en ung mand.

- Det er lavet af Marmor.

- Den er blevet lavet i de græske øer og lavet fuldkommen af marmor. Alt i alt på en højde på ca. 81 cm.

- De græske øer og nu er den i København. Det glyptotek Museum.

2. Analyserende:
- Det forstiller sig som en stående muskuløs mand, uden arme og ben, virker meget atletisk. Der er ikke noget hoved på statuetten, hofterne er en smule svinget og det ser ud som om, at hele vægten er båret af det ene ben, som medfører at det giver en naturlig bevægelse af figuren/statuetten.

- Vi kan ikke identificere det helt specifikt, men vi ved i hvert fald at skulpturerende i den arkaiske tid blev smittet lidt fra landende i middelhavet, og både kouros og kore, der betyder mand og kvinde, blev fremstillet på en måde som de egyptiske skulpturer var.

- Der er ikke en specielt udtryk, da hovedet ikke er der og på den måde kan vi ikke identificere stemningen på værket. Men det virker meget selvstændigt på den måde den er og virker, som også nævnt før meget muskuløs i hele kroppen, der gør denne kouros mand til et meget stift og kantet statue.

3. Perspektiverende:
- Det er den arkaiske tid vi har med og gør, og formålet med denne her skulptur kunne være, at formidle at den græske kunst er blevet en blanding af de lande der er i middelhavet. Det er et primitivt kunsthåndværk og kunne være en efterligning af den egyptiske billedkunst. Stedet som den også er blevet fremstillet nemlig de græske øer kunne også være et en grund til at statuetterne er sådan, fordi de måske er tættere på Egypten end selve Athen og Sparta eller en anden by i selve hjertet af Grækenland.

- Det var et samfund, hvor der blev væsentlig sat vægt at udstille skulpturerne nøgne, fordi at der var frihed på den måde, at styreformen var demokrati, og derfor var der ikke ulighed, men forskellighed og folket kunne gør’ hvad de har lyst til.
Arkaisk tid er perioden mellem 700-500 f.Kr.

EGNE NOTATER:

nøgenheden kendetegner det græske mandsideal. Hicran og Eyyub